Je bekijkt nu Castratie

Castratie

Heeft u een hengst die u wilt laten castreren, dan bent u bij ons op het juiste adres. Er zijn verschillende manieren om zo’n castratie uit te voeren, maar welke opties zijn er net en welke past het beste bij uw paard?

De twee vormen van castraties die bij ons op de praktijk uitgevoerd kunnen worden, zijn een liescastratie en een halfbedekte castratie. Wat is nu net het verschil tussen beide?

Bij de halfbedekte castratie worden er 2 incisies gemaakt ter hoogte van de balzak, die na afloop van de operatie open blijven. Bij deze vorm van castratie wordt het paard in slaap gebracht, maar hoeft hij niet aan de beademing gelegd te worden. Wanneer het paard slaapt, wordt zijn achterbeen omhoog getakeld, zodat de dierenarts goed bij de balzak kan. Het geheel wordt grondig gewassen, waarna de operatie van start kan gaan. Er worden 2 incisies gemaakt, waar de testikels langs verwijderd worden. Eerst wordt de zaadstreng gekneusd met een castratietang, waarna de zaadstreng afgebonden wordt met hechtdraad en uiteindelijk doorgesneden kan worden. Na het verwijderen van de testikels wordt er altijd nog extra gecheckt of er geen bloedingen zijn. Is alles in orde, dan wordt de wonden beschermd met aluminiumspray en kan het paard rustig wakker worden. Eventueel kan deze vorm van castratie aan huis uitgevoerd worden, maar liefst voeren we deze castratie uit op de praktijk. Hier is er een recovery box aanwezig, een speciale ruimte waarbij de vloer en wanden beschermd zijn met rubberen matten. Op die manier kan het paard op een veilige manier weer wakker worden, waarbij het risico op verwondingen tot een minimum wordt beperkt. Wanneer het paard weer goed wakker is, mag hij weer terug naar zijn box. De volgende ochtend wordt alles nog eens gecontroleerd, waarna hij naar huis kan.

Hoe ziet het verdere herstel na deze operatie eruit? Na deze operatie is het fijn als het paard minimaal 3 weken op de wei staat. De beweging zorgt ervoor dat de incisies niet te snel dicht gaan plakken, zodat wondvocht gemakkelijk weg kan, en dat de wonden rustig de tijd krijgen om te genezen. Aangezien het om een open wond gaat, voeren we deze vorm van castratie liefst in het voorjaar uit. Dan zijn er minder vliegen en andere insecten die op de wond kunnen gaan zitten. Nadat alles genezen is mag het paard zijn werkzaamheden weer rustig aan oppakken.

De halfbedekte castratie wordt voornamelijk uitgevoerd bij paarden jonger dan 3 jaar, of kleine pony’s. Bij hen is de zaadstreng nog niet zo dik, wat kans op infectie en grote bloedingen verkleint.

Is uw paard ouder dan 3 jaar, dan is het beter om een liescastratie te laten uitvoeren. Deze vorm van castratie kan alleen uitgevoerd worden op de praktijk, aangezien het paard hiervoor aan de beademing moet. Bij een liescastratie wordt er een incisie gemaakt in de lies, van waaruit de zaadstreng opgezocht wordt, gekneusd en afgebonden. Het verschil tussen deze castratie en een halfbedekte castratie, is dat hier de incisies op het einde wel gehecht worden. Voordeel hiervan is dat het geheel veel sterieler gebeurt en kans op infectie en grote bloedingen sterk verminderd wordt. Na de operatie moet het paard gedurende 10 dagen boxrust krijgen, zodat de wond mooi kan genezen. Daarna kan hij het beste nog even op een kleine weide of paddock gehouden. Na 2 weken mag het werk weer rustig worden opgebouwd. Hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.

Kort samengevat wordt de halfbedekte castratie voornamelijk uitgevoerd bij paarden jonger dan 3 jaar, en kleine pony’s. Voordelen van deze vorm zijn de kostprijs (goedkoper dan een liescastratie), en het feit dat het paard na afloop direct de weide op kan. Een liescastratie wordt best uitgevoerd bij paarden ouder dan 3 jaar, en heeft als voordeel dat het risico op complicaties kleiner is en het paard na 2 weken al terug aan het werk kan.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust per email of telefoon contact met ons op.