Je bekijkt nu Nieuwsbrief januari 2019

Nieuwsbrief januari 2019

Chipnummers

Wij willen jullie vragen om uw paardenpaspoort altijd bij het paard te houden. Dit is niet alleen verplicht voor de NVWA, maar ook nog eens heel handig als de dierenarts langskomt. Wij noteren graag het chipnummer van uw paarden in ons systeem. Dit in verband met de registratie van medicijnen die uw paard eventueel krijgt. Paarden worden in Nederland geboren als slachtdieren. Als u beslist dat dit niet meer zo mag zijn, kunnen we het paspoort aftekenen. Vanaf dan mag het paard alle medicatie krijgen die hij of zij maar nodig heeft.

Voorbeeld koliek: eind 2018 is er Europees besloten dat de pijnstiller voor koliek niet meer gegeven mag worden aan voedselproducerende dieren. Deze pijnstiller werkt bij koliek veel beter in vergelijking met alle andere pijnstillers op de markt. Als we de pijnstiller voor koliek aan uw paard geven, moet het paspoort dus worden afgetekend, zodat het paard niet meer naar de slacht voor humane consumptie gaat. Indien u het paspoort liever niet aftekent, kunnen we ook andere pijnstillers geven, maar het effect hiervan is minder goed.

Vaccinatie update

In verband met de recente uitbraak van paardeninfluenza willen wij nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om uw paarden goed te vaccineren. Een goed gevaccineerd paard zal bij een besmetting niet ziek worden of slechts last krijgen van milde symptomen. Paarden die niet, niet correct of te lang geleden gevaccineerd waren, kunnen bij een besmetting ernstig ziek worden. Ze kunnen de volgende symptomen vertonen: hoge koorts, slechte eetlust, opgezette lymfeknopen, vieze neus, hoesten, stijfheid en daarna een lange herstelperiode met verminderde sportprestaties. Ook kunnen paarden hieraan een chronische hoest overhouden.

U kunt dit voorkomen door uw paard(en) ieder jaar op tijd te laten vaccineren. Als er langer dan 1 jaar tussen de vaccinaties zit, is de bescherming van uw paard verminderd en is het nodig om een nieuwe basisvaccinatie te geven. Deze booster kan gegeven worden tussen de 3weken en 3 maanden na de eerste van deze nieuwe basisvaccinatie. Wij herinneren u eraan dat het uw eigen verantwoordelijkheid is om op tijd een afspraak te maken voor uw jaarlijkse of boostervaccinatie.

Nieuw: mobiel pinapparaat

Vanaf nu is het ook mogelijk om aan huis gelijk met pin te betalen. Hiervoor krijgt u een speciale ‘direct betalen’ korting, waardoor het iets voordeliger voor u is. Geeft u het alstublieft aan bij het maken van de afspraak als u direct wilt pinnen? Dan zorgen wij ervoor dat wij het pin apparaat bij ons hebben.

Afspraak afzeggen

Het overkomt ons allemaal wel eens: er is iets tussen gekomen of er is iets dubbel ingepland in de agenda. Als uw afspraak met ons onverhoopt niet door kan gaan, willen wij dit voortaan graag minimaal 24 uur van tevoren weten. Dit in verband met het plannen van een logische route voor al onze dierenartsen en teleurstellen van andere klanten te voorkomen.

Erkend leerbedrijf

Paardenpraktijk West-Brabant is een erkend leerbedrijf. Veterinaire en paraveterinaire stagiair(e)s zijn altijd welkom om eens te komen praten en proefdraaien. Als het klikt, is het mogelijk om voor kortere en langere stageperiodes bij ons mee te lopen. Jullie worden uitgebreid begeleid door onze 5 dierenartsen en 3 dierenartsassistentes. Voor de paardeneigenaren betekent dit dat u af en toe een nieuw gezicht zult zien.