Je bekijkt nu Klantenavond november 2022

Klantenavond november 2022

Klantenavond Paardenpraktijk West Brabant

Zoals al eerder dit jaar organiseerden we een informatieve avond met verschillende onderwerpen voor onze klanten. Er was een mooie opkomst met ruim 75 aanmeldingen en de reacties na afloop waren enthousiast. In deze blog vatten we de lezingen kort voor jullie samen.

Equine Astma: een veel voorkomend probleem (door Jasmijn Chardon)

Astma is een overgevoeligheidsreactie op stof en veroorzaakt luchtwegproblemen met symptomen als hoesten, neusvloei en een zwaardere ademhaling. Tot 80% van de paarden lijdt aan een (milde of ernstigere) vorm van astma, hiermee is het dus een veel voorkomend probleem. 

De diagnose kunnen we vermoeden op basis van de symptomen en een klinisch onderzoek, maar bevestigen we met een BAL spoeling. Hierbij wordt een staal uit de diepere luchtwegen genomen. 

Bij de behandeling is aanpassen van het management het belangrijkste, om de blootstelling aan stof zoveel mogelijk te beperken. Verder zijn er verschillende soorten medicatie voorhanden, die zowel oraal of via injectie toegediend kunnen worden, of via vernevelaars (zoals de Flexineb) of puffers.

Belangrijk om te onthouden: astma komt veel voor en begint vaak met subtiele symptomen. Een gezond paard hoort niet te hoesten! Laat een kuchje dus niet lang aanslepen om erger te voorkomen.

Het gebit: belang van preventieve zorg en een goed mondonderzoek (door Anna Pijpers)

Anna heeft zich gespecialiseerd in gebitsbehandelingen bij paarden en heeft uitgelegd waarom een (minimaal) jaarlijkse controle zo belangrijk is. Het paardengebit is een belangrijke eerste stap in de vertering. Wanneer hier iets misgaat, heeft dit invloed op de algemene gezondheid van het paard.

Om een goed en grondig mondonderzoek te kunnen doen, is sedatie bijna altijd nodig. Bovendien zorgt dit voor een veiliger onderzoek en minder stressvolle ervaring voor het paard. Verder zijn een mondspreider en een goede lichtbron absoluut noodzakelijk. Een paardenmond is zonder goed licht en een stilstaand paard nooit volledig te bekijken, zeker niet bij problemen achterin de mond. Afwijkingen die we regelmatig op routinecontroles tegen komen zijn; doppen (restant melkkiezen) bij jonge paarden, scherpe glazuurpunten, haken, diastema’s (ruimtes tussen de kiezen waar voer tussen zit) en EOTRH bij oudere paarden. Wanneer we dit op tijd vaststellen en behandelen, kunnen we veel problemen en pijn in de mond voorkomen. Zo kunnen scherpe punten en haken behoorlijke letsels in de wangen en tong veroorzaken, en kunnen diastema’s leiden tot ontstekingen en infecties van tandvlees en kieswortels. Anna heeft met foto’s laten zien wat zij in de dagelijkse praktijk allemaal tegenkomt.

EHBO bij paarden: wat kun je zelf doen en wanneer bel je de dierenarts? (door Irene Welling en Floor Dormans)

Tijdens deze lezing hebben we een aantal spoedgevallen besproken en wat je als eigenaar zelf al kunt doen (eventueel in afwachting van een dierenarts).

We begonnen met een kort woordje over de anatomie en wat in noodsituaties in zijn algemeen belangrijk is (rustig blijven, voor voldoende hulp zorgen, eventueel noodzakelijk materiaal regelen).

Zo kwam koliek aan bod; belangrijk is niet eindeloos te blijven stappen en bij ernstige symptomen (erg zweten, zich neergooien, heftig rollen) meteen te bellen en niet af te wachten. Bij milde symptomen (flehmen, schrapen, rustig liggen) kun je eventueel 10-15 minuten stappen/longeren. Als de symptomen niet binnen 45 minuten over zijn is het aan te raden een dierenarts te bellen.

Ook wonden zijn besproken: hoe kun je als eigenaar een erg bloedende wond stelpen (bv met een knelband en drukverband) en welke wonden (vooral op de onderbenen) erg gevaarlijk kunnen zijn. Belangrijke boodschap: bel bij wonden op de onderbenen altijd voor advies of controle en smeer nog niets op de wond zelf tot een dierenarts de wond gezien heeft.

Verder kwamen o.a. slokdarmverstoppingen, bloedneuzen (kunnen levensgevaarlijk zijn!), hoefzweren en botbreuken aan bod.

Als paardeneigenaar is het raadzaam om op stal een EHBO set te hebben liggen. Indien gewenst is deze op de praktijk verkrijgbaar. In deze set zit:

  • Thermometer
  • Animalintex verband (ontsmettend, bij bv. hoefzweren te gebruiken)
  • 2 rollen wattenverband
  • 2 zelfklevende verbanden (vetrap)
  • Verbandschaar
  • Scheermesje
  • 2 paar latex handschoenen
  • 2 steriele gazen
  • Betadinescrub
  • Kleinverpakking honingzalf
  • Telefoonnummer praktijk en kaart met normaalwaarden paard

Prijs: 45,- (incl bewaarbox)

(Los in de winkels +/- 55,-)

Mocht u naar aanleiding van deze blog vragen hebben of u wilt graag een EHBO kist bestellen dan staan wij telefonisch of per mail (info@paardenpraktijk.nl) voor u klaar. We zien u graag weer volgend jaar tijdens één van onze klantenavonden.