Je bekijkt nu Klantenavond 28 maart 2022

Klantenavond 28 maart 2022

Klantenavond Paardenpraktijk West- Brabant

Op 28 maart verzamelden zo’n 50 klanten van onze praktijk zich om een informatieve en interactieve avond bij te wonen. In deze blog vatten wij de lezing voor u samen, zodat deze ook terug te lezen is voor iedereen die niet aanwezig kon zijn.

Tijdens de lezing werden een aantal quizvragen gesteld, waarbij de winnaar een supplement naar keuze mocht uitzoeken van Curafyt. Meer informatie over deze supplementen kunt u vinden op www.curafyt.be.

West-Nijl virus bij het paard

De avond startte met het onderwerp West-Nijl virus bij paarden, gegeven door Bert Jansen van Zoetis. Het West-Nijl virus is een virus dat zich afgelopen jaren verder heeft verspreid over Europa. Zowel paarden als mensen kunnen hier ziek van worden. De verschijnselen die bij het paard optreden zijn neurologisch: koorts, spiertrillingen, zwalken, niet meer kunnen staan en zelfs de dood. Gelukkig worden niet alle besmette paarden ziek, maar van de paarden die ziek worden sterft zo’n 40%. Paarden (en mensen) worden besmet door muggen, die zich weer besmet hebben via vogels. Paarden onderling kunnen het virus niet doorgeven, dit moet altijd via de steek van een besmette mug verlopen. In Nederland zijn inmiddels al wel besmette vogels aangetroffen, er zijn nog geen gevallen van besmette paarden gerapporteerd. De vraag is echter niet of het virus in Nederland voor zieke paarden gaat zorgen, maar wanneer. Een vaccin is beschikbaar voor paarden (niet voor de mens) en zorgt voor een zeer goede bescherming (praktisch 100%) tegen ziekte. Vaccinatie bestaat uit twee basisvaccinaties met een maand tussentijd, hierna een jaarlijkse booster.

Het fokken van een veulen: hoe gaat dat in zijn werk?

Hierna gaf Irene Welling uitleg over het fokken van een veulen en wat hier bij komt kijken. De cyclus van de merrie werd eerst besproken: deze duurt gemiddeld 3 weken, waarvan ze ongeveer 5 dagen hengstig is. Tijdens de hengstigheid groeit er een follikel (met hierin de eicel) op een van de eierstokken. Op het einde van de hengstigheid vindt de eisprong plaats en kan er bevruchting optreden indien de merrie op het juiste tijdstip geïnsemineerd werd. Door middel van het scannen van baarmoeder en eierstokken kunnen we het optimale tijdstip van insemineren bepalen. Bij een enkele ovulatie vindt 18 dagen later de eerste drachtcontrole plaats, bij een dubbele ovulatie na 14-15 dagen. Zo kunnen we in geval van een tweelingdracht op tijd ingrijpen door een van de vruchtjes kapot te knijpen. De tweede drachtcontrole vindt rond de 35 dagen plaats en de laatste controle in ieder geval voor 1 oktober. Vanaf 8 maanden dracht is aanpassen van de voeding van de merrie nodig: energie- en eiwitrijkere voeding met extra vitaminen en mineralen. Dit kan door middel van goede kwaliteit ruwvoer, luzerne en merriebrok (of eventueel vitaminenbrok). Mocht de merrie in de laatste 6 maanden van de dracht haar vaccinatie tegen influenza/tetanus niet gehad hebben, raden we een extra vaccinatie aan. Ontwormen kan volgens het normale schema met een extra keer ivermectine op de dag na het veulenen. Als we richting de 11 maanden dracht gaan is het handig om een staartbandage, schone emmer, handdoek, navelklemmetje en flesje klaar te hebben staan. De geboorte verloopt normaal gezien erg snel; binnen 20 minuten na het breken van het water moet het veulen geboren zijn. Binnen 3 uur na de geboorte moet de nageboorte eraf zijn, het veulen staan en gedronken hebben. Het advies is altijd meteen te bellen indien er iets niet volgens plan verloopt!

Voeding bij paarden: de basisprincipes, het te dikke en het te magere paard

Na de pauze kwam het deel over voeding aan bod, verteld door Jasmijn Chardon en Floor Dormans. Allereerst werden de basisprincipes besproken: ruwvoer is het belangrijkste onderdeel van paardenvoeding. Een paard moet minimaal 1.5 kg ruwvoer (op droge stof basis) per 100 kg lichaamsgewicht opnemen per dag, met een maximum van 2.5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Dit komt neer op 10 tot 15 kg hooi per dag voor een paard van 500 kg. Als aan deze behoefte niet voldaan wordt, kunnen zowel gedragsproblemen als medische problemen (zoals maagzweren en koliek) ontstaan. Naast ruwvoer is een aanvulling met krachtvoer (voor meer energie en de nodige vitaminen/mineralen) of alleen vitaminenbrok (in geval geen extra energie noodzakelijk is) aan te raden. Let wel op met het geven van krachtvoer (of andere soorten bijvoeding) op het suiker- en zetmeelgehalte. Op het etiket van het voer staat dit vermeld; reken altijd suiker en zetmeel samen. Een leidraad om aan te houden is niet meer dan 1.5 gram zetmeel+suiker per kg lichaamsgewicht per maaltijd te geven. Dit komt voor een paard van 500 kg neer op 750 gram per maaltijd. Bij koliekgevoelige paarden is 1.1 gram suiker+zetmeel/kg lichaamsgewicht/maaltijd het maximum en bij insulineresistente paarden zelfs maar 0.3 gram. Voor een analyse van het ruwvoer is de Quickscan van Pavo een aanrader: voor 25 euro kunt u het suiker-, eiwit- en energiegehalte van uw hooi laten bepalen.

Bij te dikke paarden die moeten afvallen is het verstandig uit te (laten) rekenen wat ze precies mogen eten op een dag, met hierbij rekening houden met het minimale aantal kg ruwvoer per dag. Ook mag een paard nooit langer dan 6 uur zonder ruwvoer staan. Zo kunnen we ze gecontroleerd af laten vallen. Grof stengelig hooi (late snede of graszaadhooi) is hiervoor geschikt, aangevuld met een vitaminenbrok. Paarden met insulineresistentie of equine metabool syndroom (EMS) kunnen ondersteund worden met het supplement Metabolic Care om de suikerstofwisseling te verbeteren.

Bij te magere paarden die juist wat aan moeten komen gaan we extra energie toevoegen aan het dieet. Dit kan door juist fijner hooi (eerste snede) te voeren, luzerne (rijk aan eiwit) bij te voeren, olie toe te voegen (bv. maisolie, lijnzaadolie of BCS mix) en in de laatste plaats krachtvoer (rekening houdend met het maximum aan suiker en zetmeel) bij te voeren.

Voor een gericht voedingsadvies waarbij naar de individuele behoeften wordt gekeken, kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. Mocht u andere vragen hebben naar aanleiding van deze blog uiteraard ook!