PAARDENPRAKTIJK WEST-BRABANT

Gynaecologie


De voortplantingscyclus van de merrie is seizoensgebonden. Dit wil zeggen dat bij de meeste merries de cyclus in de winter stopt en in het voorjaar weer op gang komt. Eén cyclus duurt drie weken: hierin is de merrie gemiddeld 5-7 dagen hengstig. Aan het eind van de hengstigheid vindt de eisprong plaats. U kunt bij ons terecht voor gynaecologische begeleiding van uw merrie.

De drachtbegeleiding houdt in dat we uw merrie echografisch opvolgen (echo van baarmoeder en eierstokken) om het juiste moment van inseminatie of dekking te bepalen.

Na insemineren controleren we of de eisprong heeft plaatsgevonden en of er geen vocht is achtergebleven in de baarmoeder.

Inseminatie kan zowel met vers sperma als met diepvriessperma zijn. Voor de begeleiding met diepvriessperma moet uw merrie bij ons op de praktijk gestald worden. Dit komt doordat diepvriessperma na ontdooien ongeveer 12 uur kan bevruchten en we het sperma heel kort op de eisprong insemineren. De merrie moet hiervoor 3-4 keer per dag gescand worden. Begeleiding met vers sperma kan zowel aan huis/op stal als op de praktijk.

Wanneer een merrie moeilijk drachtig wordt kunnen we verder onderzoek doen naar de oorzaak hiervan (o.a. slijmmonsters of een spoeling van de baarmoeder nemen) en zo mogelijk behandelen.


dierenarts Irene Welling

Tandheelkunde

Meer weten over ons aanbod op het gebied van tandheelkunde? 

Blog en nieuwtjes

Heeft u altijd al meer willen weten over de gezondheid van het paard? Neem dan een kijkje op onze blog!

Hier bespreken wij verschillende casussen.