Paardenpraktijk
West-Brabant

Ons team van ervaren dierenartsen staat voor u klaar!

Oogproblemen

Een paardenoog is kwetsbaar; door hun grote ogen aan de zijkant van het hoofd kan een beschadiging makkelijk optreden. Verder komen bij paarden nog specifieke andere oogproblemen voor, zoals bijvoorbeeld maanblindheid. Een dik oog of pijnlijk oog komt dan ook regelmatig voor in de praktijk. Gelukkig hoeft dit niet altijd een ernstige oorzaak te hebben, maar zonder onderzoek van het oog is het niet vast te stellen of het een onschuldige irritatie is of begin van een groter probleem zoals maanblindheid. Het advies is dus altijd het oog te laten onderzoeken bij een dik of pijnlijk oog. Gebruik ook nooit zomaar een oogzalfje van bijvoorbeeld een stalgenoot; verderop lees je waarom. Drie veel voorkomende oorzaken met deze symptomen zijn; bindvliesontsteking, een hoornvliesbeschadiging en uveitis/maanblindheid.

Bindvliesontsteking

Het bindvlies of conjunctiva is het slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en het oogwit bedekt. Wanneer dit gaat ontsteken spreken we van conjunctivitis. Symptomen hiervan zijn tranen, vieze uitvloei uit het oog, verdikken van de oogleden, rode oogleden en knijpen met het oog. De oogbol zelf is hierbij niet aangetast. Bij het onderzoeken van het oog vinden we dan ook een helder hoornvlies, normale pupil die reageert wanneer we er met licht in schijnen en geen beschadiging van het hoornvlies. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door zand in de oogleden of vliegen. We zien dit dan ook vaker in de zomer.

Behandeling bestaat uit eventueel ontstekingsremmers/pijnstillers en lokaal zalf met antibiotica en eventueel ontstekingsremmers. Een vliegenkap is in het zomerseizoen altijd aan te raden.

Hoornvliesbeschadiging

Bij een beschadiging van het hoornvlies (cornea) kunnen we dezelfde symptomen zijn als bij een bindvliesontsteking. Wanneer we het oog onderzoeken, zien we wel een afwijking aan de oogbol. Vaak is de beschadiging al zichtbaar als we met een lampje kijken. Om dit te bevestigen kleuren we het hoornvlies aan met een kleurstof (fluoresceïne). Deze kleurstof blijft alleen plakken op de beschadigde delen van het hoornvlies en zo wordt de grootte van de beschadiging goed zichtbaar. Andere afwijkingen die we hierbij kunnen zien is een waas over het oog (door oedeem/vocht in het hoornvlies) en een vernauwde pupil. Behandeling bestaat uit pijnstilling, lokaal zalven met antibiotica om infectie te voorkomen en bij een vernauwde pupil ook atropinedruppels om de pupil weer open te zetten. Heel belangrijk om te weten is dat zalven met ontstekingsremmers (corticosteroïden) de beschadiging alleen maar erger maken, zelfs met verlies van het oog tot gevolg. Gebruik dus nooit zomaar een oogzalfje als je paard een pijnlijk oog heeft!

Een hoornvliesbeschadiging: te zien door de groene kleurstof die op het letsel blijft plakken. Ook is er wat oedeem van het hoornvlies zichtbaar als waasje rondom het letsel

Maanblindheid/uveitis

Maanblindheid is een terugkerende ontsteking van de oogbol (uveitis). Dit wordt ook ERU genoemd: Equine Recidiverende Uveitis. Hierbij is de binnenzijde van de oogbol ontstoken. Dit is een erg pijnlijke aandoening. Symptomen zijn knijpen met het oog, soms tranen en een waas over het oog. Bij oogonderzoek zien we een vernauwde pupil en kunnen we vlokjes in het oog zien (ontstekingscellen). Het hoornvlies is normaal gesproken intact. Snelle en intensieve behandeling is hierbij noodzakelijk. Deze bestaat uit pijnstilling, ontstekingsremmende oogdruppels (corticosteroïden) en atropinedruppels om de pupil open te zetten. Het druppelen van het oog met ontstekingsremmers moet zo vaak mogelijk gebeuren (6 tot 12 keer per dag), wat de behandeling intensief maakt. Helaas kan zelfs bij intensieve behandeling het oog blind worden of de ontsteking terug blijven keren. Bij vaak terugkeren van de ontsteking is het soms nodig het oog te verwijderen.