PRP

PRP: Nieuwe behandeling voor acute peesletsels

De afkorting PRP staat voor “plaatjes rijk plasma” en is een nieuwe therapie waarbij de behandeling rechtstreeks in het peesletsel wordt gegeven. De PRP versnelt én verbetert het herstel van het pees-weefsel en veroorzaakt, in tegenstelling tot stamceltherapie, geen verkalkingen in de pees.

Het heeft een ontstekingsremmend effect. Hierdoor geeft het een snellere en betere vorming van granulatieweefsel (nieuw aangemaakt peesweefsel) én in de laatste fase van de genezing een betere en snellere vorming van intact gezond peesweefsel. De pezen die met PRP worden behandeld, zijn na genezing hoger belastbaar dan pezen die enkel met een stap regime (eventueel aangevuld met lokale behandeling met een smeersel) zijn behandeld. Het heeft dus een gunstige invloed op het gehele genezingstraject.

Behandeling PRP

De behandeling kan het best worden uitgevoerd één tot twee weken na het ontstaan van het peesletsel. Voordat wordt besloten om met PRP te gaan behandelen moet door middel van echografie worden vastgesteld hoe ernstig het peesletsel is. Ook wordt gekeken of het type letsel in aanmerking komt om op deze manier behandeld te worden. Om in aanmerking te kunnen komen voor een PRP behandeling moet er een “gat” in de pees zitten. Immers, we moeten het middel kunnen inspuiten en als er geen “gat” aanwezig is, hoeft er geen aanmaak van nieuw peesweefsel te worden gestimuleerd.

De behandeling is relatief weinig belastend voor uw paard. Er wordt bloed afgenomen van de patiënt zelf, waarna, door een soort van zeef, de bloedplaatjes uit het bloed worden gefilterd. Deze geconcentreerde vloeistof met bloedplaatjes wordt daarna in het peesletsel zelf ingespoten. De patiënt wordt dus behandeld met stoffen uit zijn of haar eigen bloed. De totale behandeltijd duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. U kunt gewoon bij de behandeling blijven en na de behandeling kan uw paard direct weer mee naar huis.

Pees PRPPees PRP

Hier ziet u een acute bleesure aan de tussen-pees. De blessure is zichtbaar als een zwart gat.

Pees PRPPees PRP

Dezelfde peesblessure als links, twee maanden na de behandeling met PRP

Deel deze pagina: Facebooktwitterlinkedinmail