Je bekijkt nu December nieuws: Alles over koliek en een leuk nieuwtje!

December nieuws: Alles over koliek en een leuk nieuwtje!

Het is alweer december en daarmee breekt de winter bijna aan. Bij ons op de praktijk merken we de laatste tijd dat paarden vaker last hebben van koliek. Met name zandkoliek komt op het moment veel voor, daarom willen wij jullie via deze weg hier meer informatie over geven.

Koliek

Koliek komt helaas zeer regelmatig voor. Het is binnen de praktijk het meest voorkomende spoedgeval.

Maar wat is koliek nu eigenlijk? En kunnen we iets doen om het te voorkomen? 
Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn. Paarden uiten dit met de volgende symptomen: niet willen eten, liggen, rollen, met de voorbenen klauwen, naar de buik kijken of slaan. Koliek kan verschillende oorzaken hebben. Meestal zijn het gelukkig alleen krampen, wat goed behandeld kan worden met een darmontspanner en pijnstiller.

Ook verstoppingen van de dikke darm komen regelmatig voor, hierbij geven we vaak paraffineolie om te laxeren. In dit seizoen is zand vaak de boosdoener, hierover later meer.

Ernstigere oorzaken van koliek zijn verdraaiingen of afklemmingen van een stuk darm. Hierbij is vaak zelfs een spoedoperatie nodig en kan koliek ook dodelijk zijn. Koliek kan dus variëren van mild tot zeer ernstig. Daarom is het niet verstandig lang af te wachten bij een paard met koliek. Helaas zijn veel oorzaken van koliek niet te voorkomen, maar zoveel mogelijk regelmaat in beweging en voeding, goede wormbestrijding en een regelmatige gebitscontrole kan de kans op koliek wel verkleinen.

Zandkoliek

In het najaar en winter staan veel paarden op een kalere weide of zandpaddock. In dit seizoen zien we vaker problemen omdat paarden meer zand opnemen. Dit kan leiden tot diarree en koliek.
Sommige paarden eten of likken bewust zand op, anderen krijgen ongemerkt te veel zand binnen als ze bijgevoerd worden op  een zanderige grond. Om te voorkomen dat ze te veel zand binnen krijgen via het hooi is het verstandig om het hooi niet direct op zandgrond te voeren, maar uit bijvoorbeeld slowfeeders of op een verharde ondergrond.

Zelf testen of je paard zand in zijn mest heeft

  • Pak een hand verse mest (let er op dat de mestballen nog niet met zand in aanraking zijn geweest).
  • Stop de mest in plastic zakje of handschoen, meng dit met water, knoop dicht en hang op.
  • Controleer na een poosje (+- 20 min) of er onderin het zakje/de handschoen zand ligt. .

Zand kan met tussenpozen worden uitgescheiden, daarom is het belangrijk om regelmatig te testen.  Als er zand in de mest zit, raden wij aan om een product met psyllium (vlozaad) toe te voegen aan het dieet. Psyllium zorgt ervoor dat het zand makkelijker uit de darmen wordt verwijderd.

Heeft u het vermoeden dat uw paard koliek heeft, neem dan snel telefonisch contact met ons op.
We staan u graag te woord. 

pexels-anna-shvets-4483341
Vroegtijdig kerstcadeau voor de praktijk!

Vorige maand heeft de praktijk een nieuw anesthesietoestel aangeschaft, nu kunnen we weer jaren vooruit. Op de praktijk kunnen verschillende soorten operaties worden uitgevoerd, variërend van (lies)castraties tot specialistische operaties zoals het verwijderen van OCD-fragmenten. Hiervoor werken wij samen met Europees specialist chirurgie en orthopedie Carmen Scheffer. Zij voert o.a. de OCD-operaties uit.

Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.